KOLIKO JAJA TREBA OFARBATI ZA USKRS? Niko ne razmišlja o tome, ali pravilo je jasno
Uskrs, Foto: Stefan Stojanović

USKRS

KOLIKO JAJA TREBA OFARBATI ZA USKRS? Niko ne razmišlja o tome, ali pravilo je jasno

Svako odvoji jaja za farbanje prema sebi i svojim potrebama

Objavljeno: 10:07h

Domaćice danas i sutra farbaju jaja za Uskrs koji slavimo prekosutra, 5. maja.

Uskrs je jedan od najveselijih i najsrećnijih hrišćanskih praznika koji simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, a Veliki petak je hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

U zavisnosti od mesta, u nekim delovima Srbije su domaćice na Veliki četvrtak farbale jaja, mada je češća praksa da se to radi danas, na Veliki petak.

Prvo po tradiciji mora da bude crveno, to je čuvarkuća koja ima posebnu ulogu da štiti porodicu i dom i koja se čuva do narednog Uskrsa.

1 / 7 Foto: Stefan Stojanović

Jaja se farbaju danas i sutra, odnosno na Veliki petak i Veliku subotu, najčešće u crvenu boju koja simbolizuju Isusovu krv, ali i radost. Svima je dobro poznato da je prvo jaje nazvano čuvarkuća i da ono stoji tokom cele godine da „čuva kuću“ do narednog Vaskrsa.

Svako odvoji jaja za farbanje prema sebi i svojim potrebama, ali da li ste znali da bi po tradiciji i običajima trebalo da se boji samo 33 jaja?

Broj 33 simbolizuje broj godina kada je Isus bio razapet.

Običaji datiraju od iz davnina, prenosili su se sa kolena na koleno, ali ovaj bitan deo se negde zagubio i retko ko danas farba tačno 33 uskršnja jaja. Ipak, treba znati i svakako se potruditi da se tradicija ispoštuje.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / Blic žena / Marija Brčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.